Hvilken blog er den mest populære i Danmark?

Jeg har før her på bloggen skrevet om diverse mere eller mindre pålidelige undersøgelser af weblogs og webmediers popularitet. Den første stod Mandag Morgen for. Den viste, at danske blogs var borgerlige. Det var jeg nu ret uenig i.

Den anden stod 180grader.dk for. Den viste også, at danske bloggere var glade for den borgerlige netavis. Det var jeg nu også ret uenig i.

Nu er der så kommet endnu en undersøgelse. Den påstår ikke så meget. Egentlig er den blot en top 99 over “de mest populære blogs i den danske blogosfære”.

Sådanne lister er naturligvis vildt populære – også for MSM. Berlingske Business konkluderer således ud fra undersøgelsen, at “Danske virksomheder halter efter på bloggen”, fordi der ikke er nogle corporate blogs på listen.

Ser man nøgternt på listen, så kan man lige så godt komme til konklusionen, at danske bloggere er vildt underlige, eller at jeg kender en utrolig stor del af de mest populære bloggere (og faktisk kommer “min” GPS-blog på PC World relativt flot ind på listen:-)).

Men spørgsmålet er, om man kan lave den slags konklusioner? Og svaret er klart og entydigt: Njah.

Det er det svenske firma Primelabs – der beskriver sig selv som et ‘forskningsinriktat IT-företag‘ – har lavet undersøgelsen, og de har brugt deres eget Twingly-system til at lave den.

Ingen steder oplyser Primelabs, hvordan de præcist har lavet undersøgelsen, og der fremgår heller ingen tal eller andre data, som man kan efterprøve. Det er i sig selv dybt utroværdigt, og burde får alarmklokkerne til at ringe hos enhver.

oschlag.dk er der en interessant diskussion om undersøgelsen, hvor også bagmanden til undersøgelsen deltager. Herfudra har jeg kunne sjusse mig frem til, at den anvendte metode går ud på at måle, hvor mange links andre blogs giver til en bestemt blog. Jo flere bloggere, der linker til eksempelvis min blog her, desto højere op på listen kommer jeg. Blogrolls tæller ikke med. Og umiddelbart virker det heller ikke til, at links i kommentarer tæller med.

Undersøgelsen medtager “kun” omkring 30.000 danske blogs, og meget underligt, så er der ingen fra de helt store bloguniverser på eksempelvis TV2, der er med på listen. Overskrift.dk indexerer omkring det dobbelte antal blogs her i Danmark, så det undrer jo endnu mere. Hvem er ikke med, må man spørge?

Et andet væsentligt spørgsmål er, hvordan “dansk blog” defineres? Kræver det bloggin på et dansk domæne, altså TLD .dk. Eller må man eksempelvis bruge en .net? Og er man dansk blogger, hvis man skriver på engelsk? Og hvad hvis man nu er dansker bosat i Sverige, der blogger på engelsk? Hvor tæller man så med?

Men det væsentligste spørgsmål er nu engang et helt andet: Er det en valid metode at bruge, hvis man vil undersøge, hvem der har den mest populære blog i Danmark?

Nej. Der mangler et kvalitativt element. Man kan sagtens have en meget besøgt blog, som læserne er vildt glade for, men som ingen linker til. Eksempelvis tror jeg, at Arlas blogs er ret populære, ligesom rigtig mange besøger de hyggelige TV-værters blogs på tv2.dk, og de er helt sikkert meget populære.

Men som nævnt, så er ingen af dem på listen. Fordi der er meget få, der linker til dem fra deres egne blogs.

Hvad linker man til, hvis man blogger? Godt spørgsmål. Hvis jeg skal se på min egen blog, så er det primært aviser eller andre net-mediers historier, jeg linker til. Det samme gælder for eksempelvis Dansk Politik, der linker urimeligt meget til aviser etc., men til meget få blogs.

De blogs, der ligger højt oppe, linker til hinanden. For at give hinanden et “headtilt” eller H/T, som er så udbredt i blogosfæren. Selvom historien de skriver om måske i virkeligheden kommer fra DR Nyheder, så viser de lige, at de faktisk så den omtalt på en anden blog. Gør det “den anden blog” mere populær?

Nej, hvis man vil finde ud af, hvem der er mest populær, så skal man i gang med at lave seriøse undersøgelser og bruge seriøse metoder.

Man skal i mine øjne som minimum have en fornuftig metode til at afgrænse mængden af blogs, man undersøger. Ikke bare en arbitrær udvælgelse af dem, man bedst kan lide eller noget.

Dernæst vil parametre som opdateringsfrekvens og ikke mindst antallet af kommentarer og trackback-links være relevante. Ligeledes vil jeg mene – i modsætning til Primelabs – at Blogrolls også bør tælle med i et vægtet niveau.

Endelig skal antallet af besøgende (unikke og tilbagevendende) naturligvis også indgå i sådan en undersøgelse. Og det er jo netop det, der gør det besværligt. For ingen vil ud med den slags data.

Kun Google Analytics kan faktisk give de fornødne data – og det er først den dag, hvor alle blogs bruger Google Analytics. Og det sker næppe.

 • Hent listen med de 100 blogs (PDF – 75 kb)
 • Se også Primelabs kort over den danske blogosfære (PDF – 770 kb)
 • Kommentarer er velkomne.

  Update: Peter Kurrild-Klitgaard har forsøgt sig med en anden metode. Jeg vil prøve at kommentere på den senere.

  6 thoughts on “Hvilken blog er den mest populære i Danmark?

  • Tak for omtalen af undersøgelsen, somvores (Cisions) samarbejdspartner Primelabs har udarbejdet.

   Derfor kan jeg opklare et par af dine spørgsmål:

   Helt overordnet har vi vist selv medvirket til at forvirre billedet lidt – sorry. Vi er nemlig kommet til at kalde listen en liste over populære blogs. Primelabs kalder det selv for indflydelsesrige blogs, og det udtryk er vist bedre. Når man måler på links i indlæg, måler man jo (i hvert fald til en vis grad), hvordan en bestemt bloggers budskab spredes.

   Det er helt rigtigt, at blogrolls og links i kommentarfelter ikke tæller med.

   En dansk blog er, i den her undersøgelse, en blog som skrives på dansk. En dansk blogger, som blogger på engelsk fra Sverige tæller således hverken med i Danmark eller Sverige. Og vi ved naturligvis godt, at en del danskere blogger på engelsk.

   Vi tror nu heller ikke, at vi (eller Primelabs) har fundet den eneste sande måde at måle blogs på. Men listen har dog betydet to ting. Vi har fået en indikation af, hvordan den danske blogverden ser ud. Og listen har sat en debat i gang, som vi synes er utroligt interessant. For; hvordan måler man blogs popularitet og indflydelse?

  • Der er to-tre ting ved resultatet som jeg hæfter med ved.

   For det første at Jarl Corduas blog ikke er på listen, det viser vel det ældgamle sandhed om at det findes tre former for løgn, sort løgn, hvid løgn og statistik.
   Jarl Cordua har i dag den eneste blog i Danmark som læses regelmæssigt af politikere, journalister og meningsdannere, hvilket bringer mig til min anke nummer to, nemlig det er meget svært at arbejde med et begreb som indflydelse, for hvad er det.

   Hvis man måler på indkomne links er “skrigosfæren” med Uriasposten, Snaphanen og Hodjas Blog jo langt foran os andre, og de linker intensivt til hinanden, men ikke så meget ud til resten af den danske blogosfære.

  • Jeg må som grundlægger af og en af bidragyderne til Punditokraterne (www.punditokraterne.dk) sige, at jeg lige som en del andre enten ikke helt kan gennemskue metodikken eller forstå resultatet–eller begge dele … Vi er slet ikke på listen men ser man f.eks. på Technoratis optælling af indkomne og udgående links, så har vores blog en langt, langt højere placering end ganske mange af dem, der befinder sig relativt højt på listen. Er vi blevet glemt, fordi vi har et mærkeligt navn … ? 😉

  • @ Peter: Ja, jeg undrede mig også meget over jeres manglende tilstedeværelse på listen. Men jeg tror, man må tilskrive det den elendige metode, der er anvendt. Undersøgelsen kan absolut ikke bruges til noget fornuftigt. Det er i hvert fald den konklusion, jeg er nået frem til efter at have fulgt debatten. Desværre.

  Der er lukket for kommentarer.

  %d bloggers like this: