Borgelige bloggere – part II

Jeg har før skrevet om, at danske politiske bloggere er borgerlige. Ser man på chart.dk – der måske indfanger 1 pct. af de danske politiske blogs – så er der i hvert fald en klar, højreekstrem overvægt blandt de mest besøgte.

Besøgstal siger som nævnt ikke så meget. Ofte skyldes et højt besøgstal, at man skriver ofte, og derfor kommer mange folk ind på siden, når der er noget nyt. Desuden vil en gammel blog med meget indhold oftere blive fanget i Google-søgninger end nyere blogs, hvor der kun er lidt indhold. Logik, ja.

Derfor har jeg også været skeptisk overfor at bruge chart.dk til at sige noget som helst om danske bloggere. Og en ny “undersøgelse”, der peger på samme tendens som Mandag Morgens “Chart.dk-undersøgelse” ændrer ikke så meget på det.

Den selverklærede borgerlige netavis, 180grader.dk, har nemlig fundet ud af, at 180grader.dk er blandt de danske netaviser, som bloggere oftest linker til.

Link betyder alt i blogosfæren, og Technorati er uden tvivl den mest autoritative kilde, man kan finde, når det kommer til blogs.

180grader.dk har brugt Technorati til at finde ud af, hvor mange dage, hver netavis har skullet bruge på at opnå 100 bloglinks.

Listen ser således ud:

politiken.dk: 8 dage
berlingske.dk: 9 dage
ekstrabladet.dk: 9 dage
jp.dk: 11 dage
bt.dk: 21 dage
avisen.dk: 37 dage
180grader.dk: 38 dage
borsen.dk: 39 dage
business.dk: 40 dage
epn.dk: 41 dage
kristeligt-dagblad.dk: 54 dage
information.dk: 70 dage
metroxpress.dk: 92 dage
urban.dk: 111 dage

Det er imponerende, at 180grader.dk er kommet så højt ind på listen på de tre måneder, som avisen har eksisteret. Men igen er der problemer i metoden. For man sammenligner gråspurve med kanoner – eller hvordan det nu er.

En søgning på Technorati på politiken.dk fortæller således, at der er 12.631 links til Hørups gamle blad. Til sammenligning er der 503 på 180grader.dk.

180grader.dk har flere links end urban.dk, der skraber bunden med blot 274 links, men den væsentlige historie er nok, at det kun er nogle få, helt store aviser, der også hitter i blogosfæren. Eksempelvis får Dagbladet B.T. i alt 2.315 links, hvilket på ingen måder kan siges at være prangende for et af de største danske dagblade.

Havde 180grader.dk ført listen – eller ligget i top 3 – så havde jeg taget hatten af. Men at der er lidt over 500 blog-indlæg, der linker til dem, er på ingen måder særligt imponerende. En stor del af dem er uden tvivl indlæg som “Berlingske-journalist vil stifte en borgerlig netavis” [eks] og “Så kom den borgerlige netavis” [eks].

Naturligvis er der reelle links (jeg har lige leveret en del af dem bare i dette indlæg), men det væsentlige i denne historie er nok, at danske bloggere skriver om noget, som de traditionelle medier åbenbart ikke skriver om. Ej heller 180grader.dk.

I øvrigt, så tror jeg, at 180grader.dk ville ryge langt ned ad listen, hvis man trak dansk-politik.dk ud af regnestykket 🙂

5 thoughts on “Borgelige bloggere – part II

 • Kære Kasper,

  Det var da en usædvanlig useriøs indvending!

  For det første: Naturligvis har politiken.dk mange flere links end 180Grader.dk. Vi har jo som sagt kun eksisteret i tre måneder. Ikke desto mindre: At vi på den korte tid har opnået 1/25 af antallet af links til kæmpestore politiken.dk, er jeg altså særdeles godt tilfreds med!

  For det andet: Derfor er undersøgelsen lavet på nye tal, så man kan måle den nuværende popularitet hos bloggerne. Altså: Hvor mange dage har de forskellige nyhedskilder skullet bruge på at opnå de seneste 100 links. Hos os skal vi gå 38 dage tilbage, og i den periode er der altså ingen links a la “Berlingske-journalist stifter ny netavis”. Det løb var for længst kørt for 38 dage siden. På det tidspunkt var det allerede en nyhed med mere end to måneder på bagen.

  For det tredje: Hvis du ikke synes, det er imponerende, at vi på 180Grader.dk scorer links i et hurtigere tempo end f.eks. information.dk, kristeligt-dagblad.dk, business.dk, borsen.dk og epn.dk, så er du helt velkommen til at mene det. Men synspunktet kunne måske nok trænge til lidt argumentation!

  Bedste hilsner
  Ole

 • Hej Ole. Du misforstår vist mine indvendinger lidt.

  1. Jeg synes, det i høj grad er relevant at inddrage de nominelle tal for links og ikke blot rangordne, som I har gjort. I jeres opgørelse kan man jo ikke se, om det overhovedet er relevant at lave sådan en liste. Det kræver, at man ved – og kan dokumentere – at avis-linking er udbredt blandt bloggere.

  Min påstand er så, at det er det tydeligvis ikke. Politiken har således 6,9 mio. besøg om måneden ifølge FDIM (http://fdim.dk/toplist/get_list.asp?show_default=true) – de besøg, som de får fra blogs, er altså forsvindende små. Jeg håber, det samme gør sig gældende for 180grader.dk.

  Den danske pendant til Technorati, Overskrift.dk, overvåger pt. 50.000 danske weblogs (http://blog.overskrift.dk/2007/05/29/den-danske-blogosfaere-vokser-stot/). Og selvom der sikkert er mange blogs, der ikke fungerer, så er det alligevel underligt, at der kun er lidt over 12.000 indlæg, der linker til politiken.dk. Og 500, der linker til 180grader.dk

  2. Der findes adskillige eksempler på, at blogs har leveret historier til aviserne (også til jeres egen), men det ville faktisk være mere interessant, om aviserne begyndte at se lidt mere på, hvad bloggerne interesserede sig for og begyndte at skrive ud fra det. Lidt new journalism-agtigt. Jeg tager undersøgelsen – med mine modifikationer – som et udtryk for, at bloggerne beskæftiger sig med alt muligt andet end det, som aviserne skriver om. Også 180grader.dk.

  Når du siger: “Vi skriver historier, som man kan forholde sig til, historier hvor man kan være uenig eller enig med de budskaber, som præsenteres, og det går rent ind hos bloggerne” så mener jeg altså, at du tager helt fejl. Hvis I virkelig skrev sådan, så ville I få langt flere hits end de 500, som Technorati gav. Ja, så ville hver eneste historie jo generere adskillige blog-links. Og det er ikke tilfældet.

  I øvrigt, så er det da også interessant, at modkraft.dk får 772 links (og skal 137 dage tilbage, for at skrabe de sidste 100 sammen), mens min egen blog her skal næsten 550 dage tilbage i tiden, for at skrabe 100 links sammen.

 • Kære Kasper,

  Du skal også være velkommen til at mene, at vi skulle have lavet en anden undersøgelse, end den vi lavede. Men det gjorde vi ikke. Vi ville sammenligne vores popularitet som nyhedskilde blandt bloggerne med andre avisers popularitet. Til det formål er vores metode aldeles udmærket og på ingen måde udtryk for at “sammenligne gråspurve med kanoner”, som du påstår uden nogen overbevisende argumentation.

  Men den anden diskussion, som du nu gerne vil rejse – om bloggerne bruger de journalistiske nyhedskilder på nettet meget eller lidt – er da også interessant. Den udgør bare ikke nogen indvending mod vores undersøgelse.

  Bedste hilsner
  Ole

 • Hej igen, Ole. Jeg vil fastholde, at det er problematisk at lave den sammenligning, I laver, når antallet af links er så lille, som det er.

  Har I et par historier på 180grader.dk, som interesserer blogosfæren, så ryger I lynhurtigt op ad ranglisten.

  Så vidt jeg kan se, så skal man blot skrive et eller andet, der bekræfter fordomme hos nogle reaktionære anti-islamtistiske nationalkonservative personer med skrivekløe – så kommer der hurtigt en masse links. Og når der er så lille forskel på jer og eksempelvis Urban i antal af links, så kan det billede, I tegner med jeres undersøgelse, hurtigt ændre sig radikalt.

  Som jeg siger, så er metoden i og for sig helt rigtig. I bruger tilmed “den rigtige kilde”, men jeres datamateriale er simpelthen for småt til at I kan udlede de konklusioner, I forsøger.

  Desuden mener jeg stadig ikke, at du med rette kan påstå, at I skriver målrettet til bloggerne, som du gør i det gengivne citat fra jeres artikel. Min påstand er, at tallene faktisk viser det stik modsatte: Nemlig at ingen af netmedierne skriver til og for bloggerne. Ej heller 180grader.dk.

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: