Arkiv

Arkiv for december, 2007

Sådan installeres Windows XP på en Asus Eee PC

16 december, 2007 46 kommentarer

Windows XP on Asus Eee PCMin lille Asus Eee PC er fra fabrikken født med en særlig distribution af Linux kaldet Xandros. Samtidig er der installeret en række programmer, bl.a. det udmærkede OpenOffice.org samt Mozilla Firefox-browseren. At Asus har installeret Linux på Eee PC skyldes, at målet var at holde prisen så langt nede som muligt. Linux er som bekendt gratis, hvorimod Windows koster penge.

Man kan det meste med dette setup, men hvis man har lidt avancerede behov, så kræver det enten, at man er en mester til Linux (hvilket jeg under ingen omstændigheder er), eller at man installerer Windows på den.

Asus har allerede indgået en aftale med Microsoft, som betyder, at de snart går i gang med at sælge Eee PC’er med Windows XP installeret. Prisen for en XP-licens til Eee PC skulle være landet på ca. 40 dollars, eller 200 kr., så man skal altså nok regne med, at en Eee PC med Windows XP lander på omkring 3.000 kr.

Jeg opgraderede min almindelige maskine til Vista Home Premium tidligere på året, og det betyder, at jeg har haft en XP-licens liggende i skuffen i en del måneder. Og hvad er så mere oplagt end at smide den på Eee PC’en?

Asus har tilmed gjort det ufatteligt let. I den medfølgende manual er ligefrem en udførlig vejledning til, hvordan man gør det. Og på CD-ROM’en er der drivere til alle de enkelte komponenter.

Der findes en del måder at installere Windows XP på Eee PC, men her er den måde, jeg gjorde det på.

Du skal bruge følgende:

 • Et stk. Windows XP installations-CD-ROM med gyldig licens (helst SP2)
 • Et stk. eksternt DVD-drev med USB-tilslutning
 • Asus driver-DVD
 • En Asus Eee PC, naturligvis
 • Eee PC’en skal være fuldt opladet og tilsluttet ekstern strømforsyning.

  DVD-drevet tilsluttes en ledig USB-port på Eee PC og alle andre USB-enheder fjernes, ligesom man står sig bedst i at fjerne SD-kort.

  Maskinen tændes og under opstarten trykker man på F2 for at gå ind i BIOS.

  I BIOS vælges under “Advanced” og under “OS Installation” sætter man det til “Start” (når Windows er installeret, så skal man tilbage og ændre det tilbage til “Finished”).

  Vælg “Boot” og under “1st boot device” vælger man sit DVD-drev. Normalt står der drevets navn, men måske siger den ATAPI CDROM.

  Tryk på F10 for at gemme indstillingerne.

  Når maskinen siger noget i retning af “Press any key to enter install”, så trykker du på en tast.

  Herefter går maskinen i gang med at installere Windows XP. Man skal undervejs vælge, hvilken partition, man vil installere på. Her valgte jeg at slette alle partitioner (der var et par små stykker ud over den store) og lægge det hele sammen til een, samlet partition, som jeg formatterede med NTFS på den hurtige måde.

  Herefter tager det cirka 30 minutter, før Windows er installeret og klar til at køre første gang. Husk at ændre OS Install i BIOS-opsætningen, når maskinen booter første gang.

  Herefter skal der installeres drivere. Man sætter blot den DVD, som Asus leverer med maskinen i drevet og på menuen, der dukker op, vælger man “Install all”. Maskinen genstarter 3 gange i løbet af installationen, men det hele passer sig selv. Det tog ufatteligt lang tid for maskinen at installere disse drivere, men efter yderligere 30 minutter, så var den helt klar.

  Jeg installere en XP med SP2. Her fungerede alt med det samme. Men webcam’et i Eee PC fungerer ikke, hvis du ikke kører SP2.

  Efter en ren Windows XP-installation er der brugt ca. 2 gigabyte af de i alt 4 gigabyte plads. Og bemærk her, at der ikke er installeret OpenOffice, Skype eller nogle af de andre programmer, som var på Linux-distroen. XP fylder væsentligt mere end Linux.

  Og det er da heller ikke lige så kvikt, selvom boot-tiden er nede under 1 minut og man knap når at se den klassiske sorte XP-opstartsskærm med logoet.

  Derfor står man sig godt i at installere sine programmer og gemme sine dokumenter på et SD-kort. Jeg har smidt et 4 gigabyte SDHC-kort i maskinen, og installerer programmer på det, ligesom jeg har flyttet “Mine dokumenter” til at pege på SD-kortet.

  Jeg installerede primært XP for at få mulighed for eksempelvis at få mulighed for at bruge min HTC S730 til at gå på nettet samt let at kunne smække en USB Bluetooth-dongle til maskinen og køre nogle af de programmer, jeg har brug for i det daglige.

  Samtidig pønser jeg på at købe et 3G-modem, og forsøgte da også at få 3’s til at fungere sammen med Xandros, men uden held. På eeeuser.com kan man se, at det er lykkedes, men jeg havde svært ved at forstå, hvad man skulle gøre. Og det var MEGET teknisk. Med XP installeret skal man bare plugge 3-modemmet i USB-porten, så er man kørende. Sådan skal IT bare være.

  Asus Eee PC med Windows XP er ikke lige så elegant som Xandros. Det skyldes især, at XP ikke er lavet til en så lille skærm med så lav opløsning. Det betyder eksempelvis, at MSN Messenger ikke fungerer særlig optimalt. Man kan eksempelvis ikke se meget mere end de første fem kontaktpersoner, uden at skulle scrolle.

  Men det er lettere at bruge, når man som jeg kender Windows XP fra ende til anden.

  Og så er der en væsentlig fordel ved XP frem for Xandros: Jeg har fået danske tegn. Tastaturet genkendes blot som et dansk tastatur, og selvom jeg ikke kan se ÆØÅ på tasterne, så ved jeg jo godt, hvor de normalt sidder. Og det fungerer bare. Det er naturligvis kun et problem på min Eee PC, som ikke er dansk. Og når den kommer på det danske marked til foråret, så er der naturligvis danske tegn – også på tasterne.

  Har man ikke et USB-drev, så kan man let lave et. Man skal bare ind til den lokale elektronik-pusher og købe en “IDE/SATA til USB 2.0 Adapter” (se fx her). Sådan en koster lidt over en hund, og så skal man ellers blot finde et gammelt CD/DVD-drev frem – eller lige låne et fra den stationære. Kablet har et IDE-stik i den ene ende, og et USB-stik i den anden. Gæt selv, hvordan det skal forbindes ;-)

  I øvrigt, så bør jumpere sættes til Master, hvis du vil undgå problemer.

  Update:

  Jeg har efter installationen af Windows XP kørt en lille test af den indbyggede SSD-disk for at teste hastigheden. Til formålet har jeg brugt det go’e gamle HDTach-program, som måler læsehastigheden.

  Resultatet af testen var følgende:

  Random access: 36,8 ms
  CPU utilization: 2%
  Average read: 22,2 MB/s
  Højeste hastighed var lidt over 26,1 MB/s.

  Det er ganske pænt, men faktisk ikke hurtigere end en moderne 7.200 rpm-harddisk, hvilket egentlig skuffer mig lidt. Disken og maskinen føles nemlig væsentligt hurtigere.

  Update 2
  Min chefredaktør på PC World, Lars Jacobsen, var meget begejstret for den lille Eee PC, så han lånte den og lavede en lille video, hvor han præsenterer læserne på PC World for det lille vidunder og viser den frem. Her kan man lille den er sammenlignet med et par andre bærbare.

  Se hele filmen hos PC World.

  Først i landet med Asus Eee PC

  11 december, 2007 112 kommentarer

  Asus Eee PC med andre mobile enhederNår man er techno-nørd – som jeg – så er der næsten ikke noget federe end at have en dims, som ingen andre har. Jeg har et par gange landet en aftale med en producent om, at jeg kunne få den første, der kom til landet, eller at jeg fik lov til at se på en prototype.

  I gamle dage – hvilket vil sige for ganske få år siden – var det muligt for producenter at styre, hvem der købte deres produkter. Og det ville producenterne gerne. Det kan man eksempelvis se af DVD’erne, som stadig regions-kodes, så vi danskere ikke kan købe DVD’er på Amazon.com og spille dem i vores maskiner. Hvorfor? Fordi amerikanerne får filmene først i biografen og dermed også på DVD – og så kunne det være, at der var en dansker, der kunne finde på at købe DVD’en hjem, før Nordisk Film Biografer tog sig sammen og viste filmen. Tilsvarende med teknik. Hvor mange gange har jeg ikke siddet og savlet over asiatiske mobiltelefoner eller amerikanske GPS’er. Blot for at konstatere, at de kun kommer på markedet over there.

  Og netop det, at jeg kan savle over det, siger meget om, hvor absurd producenternes holdning er. Og hvor mange problemer, det giver os. Eksempelvis er det absurd, at man ikke kan købe “West Wing” hos Amazon.com og afspille den på sin danske DVD-afspiller. Serien blev sendt for flere år siden, men regionskoderne er der stadig. Suk!

  Når det kommer til PC’er, så kan der være en fornuftig forklaring på, hvorfor vi ikke får dem med det samme. Vi skal eksempelvis have særlige tastaturer med de danske tegn, æøå. Det gør sig også gældende for smartphones, som fx HTC TyTN II og S730.

  Men hvor lang tid tager det mon at få lavet en sending med særlige klistermærker på?

  Åbenbart adskillige måneder. I hvert fald, hvis man spørger ASUS, som har haft enorm stor succes med deres Eee PC (udtales triple-e eller i i i). I udlandet, forstås. Her kom den på markedet for adskillige måneder siden, men her i Danmark må vi vente til marts.

  Asus Eee PC er en meget lille bærbar computer (800 gram), hvor der er sparet på komponenterne og brugt gammel teknologi. Så hvorfor er den så interessant? Det skyldes prisen! For 2.500 kroner får du en lille, bærbar computer, som du uden videre kan bruge til at surfe og skrive smådokumenter, mails etc. på.

  Den er lige til at have med i tasken, starter lynhurtigt op pga. særlig flash-hukommelse (SSD), og den arbejder ganske hurtigt.

  Hvordan ved jeg så det? Jo, for jeg kunne ikke vente til marts!

  Jeg var godt og grundigt trætte af at læse, hvordan udenlandske journalister og bloggere roste Asus Eee PC til skyerne, og jeg ville have en selv.

  Derfor røg jeg på Ebay.com, fandt en af de få forhandlere, der ville sende til Danmark, og betalte kr. 2.800 inkl. 300 kr. til forsendelse, for at få sendt den lille fyr her til landet. Et par dage efter havde UPS været forbi og afleveret kassen.

  Siden har jeg haft min Eee PC med i min taske hver dag. Det er ikke hver dag, den bliver brugt, men den bliver brugt meget. Til møder, til lidt surferi, til at checke mails, til at chatte. Den lille størrelse gør, at den er let at tage med overalt. Og samtidig er den så tilpas stor, at man kan bruge den, når ens smartphone kommer til kort. Især når der skal skrives lidt større tekster, eller man skal læse længere tekster eller se billeder/video.

  Alt det klarer Eee PC til UG. Ligesom den også klarer Powerpoint-præsentationer på projektoren og ca. 80 pct. af de opgaver, jeg normalt laver på min bærbare computer.

  Jeg har skrevet en anmeldelse af ASUS Eee PC på www.pcworld.dk, så jeg vil ikke gøre mere ud af det her. Blot sige, at nu – hvor jeg har testet den out-of-the-box – er det tid til at modde.

  Det første jeg skal have gjort er at smide Linux-distroen, som følger med, ud. Maskinen kan nemlig sagtens køre Windows XP, og da jeg har skiftet til Vista på min hoved-maskine, så har jeg en ubrugt XP-licens liggende i skuffen, som naturligvis skal smides på Eee PC’en.

  Derefter skal jeg have fundet ud af, hvordan jeg får noget Bluetooth smidt i den. Det skal bruges til headset og ikke mindst kommunikation med min mobiltelefon, så jeg kan gå på nettet. Det kunne godt være sådan en her eller også skulle man bare gå efter det totale mod.

  Dernæst skal jeg se på lidt mere hukommelse. ASUS har lige meddelt, at man ikke bryder garantien ved at skifte hukommelsen ud, så hvis jeg kan finde mig et 1 eller 2 GB-modul, så kommer det i maskinen.

  Min model har et ekstra mini PCIe-slot, så det overvejer jeg, om jeg evt. kunne udnytte til at smække et 3G-modem i maskinen, så den altid kan være på nettet.

  Mulighederne er mange, og jeg glæder mig til at komme i gang…

  Billedet i toppen viser Asus Eee PC sammen med min øvrige mobile vognpark pt. Det drejer sig om en HTC S730, en HTC TyTN II samt en Dell Axim X50v.

  Se hele min anmeldelse af Asus Eee PC hos PC World her.

  Se flere billeder af min Asus Eee PC her.

  Update:
  Det ser ud til, at andre har lugtet ASUS succes. Everex vil lancere en tilsvarende maskine, bare med lidt bedre specs. Læs mere her.

  Categories: Fagre nye verden Tags: , , ,